De geologische kaart van het grensoverschrijdende gebied rond Winterswijk laat zien waar de oude lagen tot dicht onder het maaiveld liggen. Bijna altijd zijn de oude lagen afgedekt door een relatief dunne laag van kwartaire oorsprong, bestaande uit humus, dekzand, beeksedimenten, veen en/of keileem (niet aangegeven op de kaart). Daardoor zijn de oude lagen alleen te zien in groeves, beekbeddingen en sloten. De kaart illustreert goed waarom het Winterswijkse een geologische mozaïek vloer wordt genoemd. We zien dat in de grensstreek de oudste bodemlagen het dichtst aan het maaiveld liggen. Gebieden, die niet ingekleurd zijn, zijn bedekt door een dikke laag van kwartaire afzettingen (vooral in de beek- en smeltwaterdalen).
De bovenstaande zgn. afgedekte geologische kaart toont de aanwezigheid van tertiaire en mesozoïsche bodemlagen tot enkele meters onder het maaiveld. De dikte van erboven gelegen kwartaire bodemlagen, soms geheel ontbrekend en soms enkele meters t.g.v. opgestoven dekzand en gestuwd keileem, is onregelmatig. In de dalen van de waterwegen liggen kwartaire bodemlagen tot wel 100m. dikte, m.n. in het smeltwaterdal. Deze dalen zijn in het gebied rond Winterswijk en in het Münsterland (rechts op de kaart) goed te herkennen. Naar het oosten (links op de kaart) komen de oudere bodemlagen steeds dieper te liggen en zijn niet meer weergegeven. Bronnen: 1. Gedetailleerde geologische kaart opgenomen in de "Bodemkundig-geologische inventarisatie van de gemeente Winterswijk", Alterra, M. van den Bosch en F. Brouwer, 2009, 2. Diverse geologische kaarten van de "Geologisches Landesamt Nordrhein-Westfalen", 3. Geologische kaart van Oost-Gelderland en Twente, Rijks Geologische Dienst, 1996.
Een aantal van de hiervoor beschreven landschapselementen zijn in hillshade- en hoogtekaarten van het gebied rondom Winterswijk weergegeven. De kaarten kunnen natuurlijk niet compleet zijn. Om het overzichtelijk te houden, heb ik keuzes moeten maken. De kaarten helpen met name om de geologische processen in het Kwartair beter te begrijpen.
Een klikbare "Google Map" geeft lokaties aan en beknopte uitleg over de genoemde bezienswaardigheden (POIs). Kaarten van mogelijke fietsroutes langs de meeste bezienswaardigheden zijn toegevoegd.